Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
15.9.2009, Pavel Bureš, návod
Plánujete nový smartphone a nevíte, zda pro vás bude vhodný Palm OS, Symbian, Google Android či Windows Mobile? V našem přehledu se dozvíte, jak se se systémem Android pracuje, co všechno zvládnou programy i to, jak si telefon přizpůsobit k obrazu svému.
snehuliak | 16.9.200922:51
este sa podelim ako sa mi G1tku podarilo zablokovat. Pri kupovani som nezaregistroval telfon s google accountom ­- nie je to povinne, telefon sa da pouzivat aj bez toho. Zaroven som si ale aktivoval ­"cool­" odomykanie displeya pospajanim bodov na obrazovke istou sekvenciou ­(neviem ako sa to vola ale je to v screenshote aj v tomto clanku­). Lenze sa mi podarilo body pospajat asi 5x nespravne a potom to zacalo pytat login a heslo pre google account, uz nikdy nie tu sekvenciu. Kedze som ziadny login a heslo nastaveny nemal pomohol len hard reset co mi vymazalo cely telefon...
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 17.9.200914:28
A jak jste to udělal, abyste mohl pracovat bez zadání přístupových údajů ke Googlu účtu? Na G1 to podle mého opravdu obejít nejde, mačkal jsem snad všechna tlačítka i kombinace, zkoušel tapnout na displej, odsunout okno atp. a nic, že by se v Googlu ­(či případně v HTC­) poučili?
Odpovědět0  0
snehuliak | 18.9.20090:29
Ja mam anglicky telefon a myslim ze tam bola moznost registrovat neskor. Aj ked som sa k tomu potom nevedel dostat. Momentalne sa mi nechce telefon cely vymazat aby som sa k tym uvodnym nastaveniam dostal znova ;­)
Mam ale este jeden tip ­- skuste vybrat SIM kartu ked sa ­"registruje­" popripade to robte na mieste bez signalu, urcite vas to pusti dalej ;)
Odpovědět0  0
mark168 | 11.10.20098:32
ach jo lidi pouzivejte rozum ...


NA TO STACI telefon uvest do tovarniho nastaveni ­- WIPE.... tj spustit ho kombinaci klaves CERVENY TELEFON + DOMECEK a pak na klavesnici jen ALT+W a hura ... ten cool odemykaci kod tam uz samozrejme nebude protoze cely telefon bude v tovarnim nastaveni.
Odpovědět0  0
Mark6515 | 11.10.20098:36
jinak nechapu proc sis ten ucet proste nezaregistroval ... kazdej jouda si tu hraje na agenta CIA a to ze jeho osobni postu na seznamu si osobne procita kazde rano IVO LUKASOVIC ... RUS :­-­) ... TO NERESI ...

ja ten googlackej ucet proste mam, nehraju si na trubku, a vyuzivam vsech moznosti co z toho vyplyvaji, treba i nouzove odemknuti v pripade zapomenuti odemykaciho kodu coz je moznost o kterou ses ty vychytrale pripravil, mimo jine...
Odpovědět0  0
snehuliak | 16.9.200922:41
Aj ja pridam moj zoznam nevyhod, telefon pouzivam tiez nejaky mesiac a celkovo je ­"cool­" mnozstvo a rozmanitost aplikaci je ­"cool­", problemy ale su:

- vydrz baterie ­- ako poznamenal priatel ­- ak baterka na telefone nevydrzi a ked ma niekto vola a ja niesom dostupny kvoli baterke, tak to nie je telefon ale ­"gadget­" a musim s nim suhlasit
- trva dost dlho kym sa fotak zaktivuje, SonyEricson d750 aktivoval fotak omnoho rychlejsi
- G1 nema blesk, u k750 as dali ledkove blesky pouzit aj ako baterka, tu to nehrozi
- Market ­- super vec ale skusili ste si nainstalovat napriklad 40 aplikacii? Ak ano musite uznat ze je v tom bordel ­- aj v Markete kde su zoradene v zopar kategoriach ale inak je tam bordel a bordel je aj v telefone ­- vsetky aplikacie ­- aj ­"built­-in­" aj nove mate v jednom foldri ­- je jedno ci je su to nastavenia, fotak, budik alebo hra, vsetky aplikacie su nahadzane na jednom mieste.
- Mozte si vytvorit na ploche Zlozky ­- problem je ze aplikacie sa v ramci zlozky nedaju presuvat, teda si nemozete zmenit poradie v zlozke. Aplikacie su v takom poradi v akom ich tam nasackujete... Maximalne odkazy potom mozte mazat a nove pridavat na koniec...
- 3 Virtualne plochy mi nestacia
- Presuvat odkazy medzi virtualnymi plochami SA DA, ale trvalo mi niekolko minut kym sa mi podarilo presunut prvu ­- myslim ze dizajneri Androidu s touto moznostou jasne nepocitali lebo pri presuvani aplikaciu ­"drzite­" a zaroven posuvate plochu ­- cize robite nieco ako ­"multitouch­"
hovorim ­- da sa to ale velmi tazko...
- Ten multitouch to nepodporuje ­- sice sa to da flashnut s HTC Touch ale potom asi stratite zaruku
- Nema to jack na sluchatka
- scrolovacia gulicka mi lezie na nervy ­- zatial som neprisiel na to kde sa da nastavit citlivost a tak musim skrolovat centimetre kym presuniem kurzor o niekolko pismenok ­- je to hrozne
- telefonovacia aplikacia a SMS aplikacia by mohli byt prepojene a aj SMS aplikacia by sa mala dat vyvolat cez nejaku shorcut, nechce sa mi ju stale hladat

Aj napriek tymto nedostatkom nelutujem ze som majitelom G1 ale rozmyslam ze budem musiet so sebou nosit nahradny telefon pre pripad ze sa mi vybije baterka a ja budem potrebovat telefonovat...

Odpovědět0  0
Dolik | 16.9.200913:15
Synchronizace s Microsoft Exchange funguje 100% ­(kontakty, kalendar atd.­) pomoci RoadSync pro Android. Tato aplikace je ke stazeni jako free beta zdarma.
Odpovědět0  0
mark151 | 11.10.20098:28
ja nemusim vubec nic stahovat, synchronizuju tak ze zadam svoje prihlasovaci udaje na exchange server firemni, a uz se mi stahuji nove maily do telefonu uplne stejne jako si je s exchange stahuje firemni outlook klient .... v realnem case, bez kabelu ... tohle umi HTC telefony uz od zakladu.
Odpovědět0  0
Tomcat2 (645) | 15.9.200921:27
na me porad usmevne pusobi hlasky, ze kapacitni display je lepsi, ze reaguje na dotek a nemusi se na nej tlacit jako na odporovy a podobne...tohle mozna byla pravda nekdy pred x lety...mam stare PDA FS, kde skutecne byla vzdalenost mezi obema foliemi vetsi a bylo potreba vetsiho tlaku, ale poridil jsem si ted HTC TouchDiamond2 a jeho odporovy display se s tim predchozim neda srovnavat...prakticky mi vubec nevadi, ze je odporovy, staci vyvinout mirny tlak a funguje skvele, i kdyz na nem mam ochrannou folii...pokud chci setrit z povrchu nejake smitko ci necistotu, tak nemusim mit strach, ze zmacknu neco nechtene...je presny a muzu po nem jezdit polozenym prstem a jen kdyz je potreba, jen mirne stisknout...tohle vsechno se s kapacitnim delat neda, na ten se musi sahat jen kdyz je to zadouci, navic neni tolik presny­(jak bylo v clanku zmineno­)...dalsi nevyhoda kapacitnich displayu je nemoznost pouziti ochranne folie, cili hrozi poskrabani...kapacitni displaye podle me zase takova vyhra nejsou...
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200921:37
Diamond2 je velmi povedené zařízení a až vyjde recenze, zjistíte, že naše zkušenosti jsou takřka totožné :­) HTC si na displeji dalo hodně záležet, měl sem vedle sebe TD2 a HTC Dream a rozdíl byl, ale opravdu jen malý.
Odpovědět0  0
andrejv | 15.9.200917:40
Mam uz par tyzdnov HTC Hero s Androidom 1.5 a pri citani tohto clanku sa mi zdalo ako keby autor popisoval uplne iny system. Mozno by bolo vhodne koli objektivite urobit druhu cast clanku a pozriet sa aj na dalsie zariadenia.

Z mojho pohladu:

Minusy:
* slaba vydrz baterie ­- u mna priblizne 2­-3 dni
* pomaly interface ­- toto ma riesit momentalne ohlaseny update od HTC
* niekedy netelefonuje­/neprijima hovory ­- toto sa mi stalo raz
* posanie textu ­- mam hrube prsty a stale robim pri pisani na obrazovke preklepy
* nemozem si kupovat aplikacie v Markete, zatial je pristup iba ku free aplikaciam

Plusy:
* market ­- vacsina veci ktore cloveka napadnu su uz davno urobene, staci kratke ­"posedenie­" na toalete a vsetko potrebne je nainstalovane
* konecne normalne funkcne mini zariadenie kde sa da browsit, pozerat maily a filmy
* Android SDK ­- free, celkom pouzitelne
* integracia s google produktami
* 3.5mm jack na sluchatka
Odpovědět0  0
osmera (11) | 15.9.200917:52
presne, zdalo se mi ze v clanku si stezuje uplne na vsechno, ja s nim nemam zadny vaznejsi problem. Mel jsem komunikator s WM, takze uz nemam nerealne naroky.
Co mi vadi ze korekce preklepu neni v cestine bez hacku a carek, ale to urcite nekde najdu kdyz to zacnu hledat a nebo si to nejak predelam.
Obrivske plus pro me je ze umim v Jave, takze az se nekdy dostanu k tomu abych si prostudoval API tak si i neco naprogramuju :­-)
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200921:10
Velká část vámi zmíněných plusů a mínusů se týká hardwaru, nikoli OS jako takového. Android na každém smartphonu vypadá jinak i se jinak chová, nelze však jako klad či zápor uvádět výdrž baterky, mluvíme o operačním systému.
Odpovědět0  0
mark156 | 11.10.20098:26
mozna jste udelal trochu chybu kdyz jste recenzoval pouze starou G1 ... vzdyt je to prvni android telefon ....

jsou zajimavejsi kousky, HTC Hero prinejmenesim, o tom co se blizi ani nemluve, ... az dorazi treba takovy motorola sholes, htc dragon, nebo sony xperia x3, stalo by za to tu recenzi trochu aktualizovat. Je to ostazka mesice dvou ...
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 17.9.200914:26
Zkoušel jsem vámi vámi zmíněný postup přesouvání ikon mezi více homescreeny na G1 s poslední aktualizací a nejde, takže to platí asi opravdu pouze jen pro nové modely.
Odpovědět0  0
Tarman (118) | 15.9.200914:49
Mám takovej pocit, že tento systém už neexistuje.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200917:24
Systém existuje, jen už není vyvíjen, smartphony s ním lze stále sehnat v bazaru a pro mnoho lidí je UIQ atraktivní i dnes.
Odpovědět0  0
dusanmsk (23) | 15.9.200912:10
- nutna registracia u google, nemoznost na to pouzit wifi ­(kokoti, strasne ma to nasralo­)
- automaticke vyzvonenie vsetkych kontaktov na servery v usa ­(paranoia­)
- baterka hovno vydrzi
- obcas to netelefonuje
- obcas to neposiela sms
- obcas to zvoni, ale nenapise, kto vola
- obcas to hrozne laguje
- obcas sa neda ovladat hlasitost zvuku
- obcas to treba rebootnut
- otrasna nekvalita sluchatkoveho vystupu

Po polrocnom pouzivani a vyskusani roznych fw ­( original usa g1, tmobile, cyan, jf ­) musim povedat, ze ak to niekto chce ako hracku, je to ok. Ak na tom niekto planuje nebodaj telefonovat, alebo posielat sms, je to nepouzitelna sracka.
Odpovědět0  0
JogoBlba | 15.9.200913:19
No to je teda radost a já si něco podobného chtěl pořídit.
- baterka se dá vydržet
- občas se dá lag vydržet
- občas reboot není problém­(pracuju na Widlo jsem zvyklej­)
- nekvalitní výstup na sluchátka se dá vydržet

Ale aby to posílalo moje kontakty do Ameriky a tam si je nějakej mamlas prohlížel, tak to fakt nechci.
Odpovědět0  0
dusanmsk (23) | 15.9.200913:32
Da sa tomu zabranit tak, ze to clovek aktivuje s prazdnou sim­-kou, v nastaveniach vypne synchronizaciu a az potom tam zalozi simku s kontaktami. Ale treba davat pozor, aby sa omylom ta synchronizacia nezapla ­( moze to vyzadovat nejaka app a clovek to lahko prehliadne ­). Ale potom moze clovek zabudnut na akykolvek sync s pc, pretoze toto je imho jedina cesta.
Odpovědět0  0
osmera (11) | 15.9.200917:06
a pak vypnout telefoni cast, co kdyz to nekam bez meho vedomi zavola, a jeste je dobre pres displej dat nepruhlednou latku, protoze nekdo mi muze neco precist pres rameno, nepsat na nem kdyz v okoli 2 kilometru se mohou vyskytovat lidi, proste nejlepsi je se zavrit nekde v bohnicich do vypolstrovane cely :­-)
Odpovědět0  0
JogoBlba | 15.9.200911:36
Autor článku je asi placenej od slova, když píše věty jako:

,,Pokud jste provedli tzv. hard­-reset, nebo jste vybalili smartphone z krabice, bude třeba provést několik úkonů, které umožní s přístrojem a s operačním systémem Google Android pracovat.­"

Místo:
,,Při prvním zapnutí nebo resetu­"

A to je skrz celý článek, když nemáte rádi bláto tak se to nedá číst :­-­(

Možná článek původně vznikl pro časopis ,,Dobrá hospodyně­".
Zdůrazňovat potřebu vložit SIM do mobilního telefonu na takto odborném fóru mi uniká.

Je to o to horší, že autor má co říct a problematiku zná. Nemůžete jen mávnout rukou s prohlášením ,,Je to magor.­".
Na rozdíl od špatných skript z vysoké školy zde nejsou podstatné pasáže zaškrtnuté. Od pana Bureše jsem viděl ­(před pár lety­) řadu pěkných článků­(pokud je to stejnej pan Bureš­), tak nevím kde se v něm ta UniverzálníHnědáOmáčka vzala :­-(
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200912:19
Dobrý den,
stále se najde řada lidí, kteří potřebují spíše PDA a telefonní funkce jsou pro ně druhořadé, proto je třeba zdůraznit, že je SIM karta s datovými přenosy alespoň při prvním zapnutí potřeba potřeba.
Odpovědět0  0
JogoBlba | 15.9.200913:10
Nepřu se o objektivní stránce, jen to UHO nechutnalo pane šéfkuchař :­-­)

Je to jako když kuchaři řekne host ,,maso v tom bylo určitě dobré, ale ta omáčka to celé zkazila­".

Podívejte se na ten článek za týden se špetkou zdravé sebekritiky. Zkuste to napsat jako dřív bez rozvláčných vět.
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200914:11
Mohu vás poprosit o mail či icq?
Odpovědět0  0
JogoBlbla | 15.9.200923:03
Dovolil jsem si kousíček přepsat.
Není to ideální, ale je to kratší.
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
První zapnutí a ověření

Po vybalení zařízení z krabice nebo hard­-resetu, je nutné provést několik základních úkonů. Především se ověřit vůči serverům Google. Což není možné bez vložené SIM karty a aktivovaných datových přenosů ­(například GPRS­), protože Wi­-Fi k tomu nejde použít. Bez SIM funguje jen nouzové volání 112.

Pokud Google účet nemáte, můžete ho v průvodci vytvořit.
Zdůrazňuji, že proces autorizace nelze obejít.

Smartphone nás po prvním zapnutí seznámí s možnostmi ovládání, dozvíme se jak psát na softwarové klávesnici a průvodce prozradí, že v mnoha programech můžeme scrollovat prstem, posuvník naznačený v pravé části displeje je čistě informativní.


Domovská obrazovka

Po nastavení se přístroj restartuje a objeví se tzv. homescreen, neboli domovská obrazovka. Srovnáme­-li OS Android s konkurencí, má homescreen asi nejblíže k obrazovce ,,Today“ z Windows Mobile.

V Googlu vsadili na osvědčenou koncepci – horní část zabírá lišta s ukazatelem síly signálu, stavu baterie, digitální hodiny a indikátor diskrétního­(tichého­) režimu. Ve zmíněné liště mohou být i další ikony, třeba vykřičník se objeví mimo jiné ve chvíli, kdy nelze navázat spojení s Google serverem, blikající šipka indikuje stahování programu atp.

-­-­-­-­-­-­-­-­-
Omlouvám se, že jsem byl v původním komentáři hrubý, čekal jsem od Vás prostě víc. Možná máte moc práce. ICQ na sklo dávat nechci, pokud na tom budete trvat napíšu Vám email.
Odpovědět0  0
randomofamber (40) | 15.9.20099:23
Pokud jsem nucen ke zprovoznění a používání smartphoneu registraci a konektivitu jinam než k operátorovi a platit si a používat služby či aplikace o které nestojím, pak může být systém super­/extra­/nej, ale určitě ne smart a zcela jistě ne pro mě. Totiž to základní co mobil vždy poskytoval je svoboda a ta se jak zjišťuji postupně mění. Dovolím si parafrázovat:­"My jsme Googlorgové. Budete asimilováni. Odpor je marný."
Odpovědět0  0
Petr Baláš | 15.9.200910:17
Jen faktická ­- pokud se hrubě nepletu, tak registrovat se musíte ale platit po vás nikdo nic nechce. Ani používat ony Google služby nemusíte, ony se jen tiše použijí jako záložní prostor pro některá data ­(aneb poté co Vám ukradnou mobil si koupíte nový a po zadání přilašovacích údajú do Google se vám do nového mobilu nasypou kontakty z ukradeného mobilu a nemusíte je znova zadávat­).
U ApplePhone se dokonce nemusíte registrovat vůbec nikam.
Odpovědět0  0
randomofamber (40) | 15.9.200910:34
Pokud se drobně nepletu, tak platit musíte a sice telefonnímu operátoru. Kolikpak člověk zaplatí za přenesená data netuším, ale předpokládám, že přístroj v nějakých intervalech ze servery googlu komunikuje a tedy dochází k přenosu dat a tedy i přenosu peněz z vaší peněženky do peněženky operátora...
Apple nezprovozníte, pokud nejste připojen k internetu ­(tedy co já vím minimálně inicializace telefonu musí proběhnou přes internet­).
Kontakty a jiné si můžu zálohovat doma na počítač...
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200910:43
Ano, přístroj může automaticky synchronizovat data se servery Googlu, ale synchronizaci lze provádět pouze manuálně, např. jen ve chvíli, kdy jste v kavárně s Wi­-Fi zdarma. Mobilní síť se musí použít pouze při prvotním přihlášení­/registraci. Já jsem registraci bohužel omylem provedl se špatnou SIM kartou ­(neměl jsem na ní neomezený GPRS tarif­) a přišel jsem asi o 5 Kč, což považuju za horní strop, většina datových tarifů je výhodnější. Problém však stále zůstává, tj. uživatel je nucen mít datový mobilní tarif, což je pro někoho zanedbatelné, ale řada lidí Internet ve smartphonu zkrátka nepoužívá a pro ně to znamená komplikace navíc.
Odpovědět0  0
Tarman (118) | 15.9.200913:58
Kdepak, 20 korun u O2 za 10 minut na internetu. A že těch 10 minut je minimální čas co zaplatíte, ať jste tam půl vteřiny, nebo oněch 10 minut...
Odpovědět0  0
osmera (11) | 15.9.200917:02
ja jsem mel sim kde nebyl vubec moznost se datove pripojit a normalne jsem se zaregistroval pres wifi, datove pripojeni jsem vubec nepotreboval.
Odpovědět0  0
Janinus | 15.9.20092:22
"...další dá přednost např. Linuxu...­"
Android JE postaven na linuxu!
Odpovědět0  0
Pavel Bureš (140) | 15.9.200910:53
O tom se nikdo nehádá, měl jsem však na mysli přístroje Sharp Zaurus a podobné. Plno přístrojů je postaveno na Linuxu, ale byl bych opatrný je nazvat smartphonem s Linuxem. Řada čínských společností používá Linux, na který nabalí své rozhraní, což ale neznamená, že daný přístroj dokáže spustit linuxové aplikace.

A závěrem citace z Wikipedia, které to dle mého krásně vysvětluje: Android uses Linux as its kernel,­[95­] but according to Google, it is not a conventional Linux distribution. It does not have a native X Window System, nor does it support the full set of standard GNU libraries like its system libraries ­(GNU C Library­). This specific modification makes it difficult to reuse existing Linux applications or libraries on Android.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.